Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πηγές ενέργειας - Γεωθερμία



Γεωθερμία

Όπως προκύπτει από τα ηφαίστεια, τις θερμές πηγές και από μετρήσεις σε γεωτρήσεις, το εσωτερικό της γης βρίσκεται σε υψηλή θερμοκρασία, η οποία υπερβαίνει τους 5000 °C στον πυρήνα. Η θερμότητα αυτή που περιέχεται στο εσωτερικό της γης αποτελεί την γεωθερμική ενέργεια και είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορεί να θεωρηθεί πρακτικά ανεξάντλητη μορφή ενέργειας για τα ανθρώπινα μέτρα.

Όσο προχωράμε βαθύτερα από την επιφάνεια της γης προς τον πυρήνα, παρατηρούμε αύξηση της θερμοκρασίας με το βάθος η οποία ονομάζεται γεωθερμική βαθμίδα. Κοντά στην επιφάνεια της γης η γεωθερμική βαθμίδα έχει μέση τιμή περίπου 30 °C/ k m. Σε μερικές περιοχές, είτε λόγω ηφαιστειότητας σε πρόσφατη γεωλογική περίοδο, είτε λόγω ανόδου ζεστού νερού από μεγάλα βάθη μέσω ρηγμάτων, η γεωθερμική βαθμίδα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη μέση γήινη, με αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά βάθος να απαντώνται υδροφόροι ορίζοντες που περιέχουν νερό ή ατμό υψηλής θερμοκρασίας. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται γεωθερμικά πεδία, και εκεί η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας είναι εξαιρετικά συμφέρουσα.

Τέτοιες περιοχές στη χώρα μας είναι τα ηφαιστειακά νησιά του Αιγαίου (Μήλος, Νίσυρος, Σαντορίνη, Λέσβος, Σαμοθράκη, κ.ά.), πολλές περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη (Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Νέο Εράσμιο, Νέα Κεσσάνη, Τυχερό Έβρου κ.α), καθώς και στη γειτονιά κάθε μιας από τις 56 θερμές πηγές που υπάρχουν στη χώρα μας.

http://www.cres.gr
   

Στο βιντεάκι που ακολουθεί μπορούμε να δούμε το πάρκο Yellowstone, το παλαιότερο εθνικό πάρκο των ΗΠΑ και ένα από τα θαύματα της φύσης.
Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηφαιστειακό οροπέδιο ύψους περίπου 2,500μ. Το μεγάλο του χαρακτηριστικό -και ταυτόχρονα η ατραξιόν για τους επισκέπτες- είναι η γεωθερμική δραστηριότητα που περικλείει, καθώς στα εδάφη του βρίσκονται πάνω από 10,000 θερμές πηγές και γκέιζερς (πίδακες θερμού νερού και αέρα). Ο Γερό-Πιστός είναι το πιο γνωστό geyzer και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται κάθε 90 λεπτά για να δει την έκρηξή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου