Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πείραμα 9 "Χρωματογραφία"




Υλικά



φίλτρο καφέ
μαρκαδόροι κανονικοί
μαρκαδόρος ανεξίτηλος
ψαλίδι
καλαμάκια
συνδετήρες
ποτήρι
νερό



1 .Κόψε  το φίλτρο του καφέ σε στενές λωρίδες 2-3 εκ. και σε μήκος όσο είναι το ύψος του ποτηριού.
2. Με τον μαύρο απλό μαρκαδόρο, κάνε μία μεγάλη τελεία στη μία άκρη της λωρίδας.
3. Βάλε νερό στο ποτήρι, σε ύψος από τον πυθμένα του 2 εκ. Τύλιξε μια φορά τη λωρίδα στο καλαμάκι και «πιάσε» την με τον συνδετήρα. 
 4. Τοποθέτησε τη λωρίδα μέσα στο ποτήρι, αλλά κανόνισε να βρέχεται η άκρη της από το νερό και να μη βρέχονται οι τελείες. 







Παρατήρηση  

Το νερό ανεβαίνει από την άκρη της λωρίδας και καθώς περνά από τις τελείες παρασέρνει λίγο το μαύρο χρώμα και στη συνέχεια το διαχωρίζει σε διάφορα χρώματα. 






Συμπέρασμα  

Το μαύρο χρώμα είναι μίγμα χρωμάτων. Με τη μέθοδο αυτή, που ονομάζεται χρωματογραφία, μπορούμε να διαχωρίσουμε τα διάφορα χρώματα. Μπορείς να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία, χρησιμοποιώντας μαρκαδόρο με διαφορετικό χρώμα, π.χ. πράσινο, κίτρινο, μπλε, καφέ, κόκκινο …



Παιχνίδια με χρωματογραφία 

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μόνο που αυτή τη φορά χρησιμοποιούμε απλό και ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Επίσης το φάρδος της λωρίδας του χαρτιού πρέπει να είναι μεγαλύτερο, ίσα που να χωρά στο ποτήρι. Γράφουμε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο αυτό που θέλουμε να πούμε αλλά… ντρεπόμαστε. Στη συνέχεια καλύπτουμε με ίδιο χρώμα απλού μαρκαδόρου, για κρύψουμε τη φράση.


Τοποθέτησε τη λωρίδα μέσα στο ποτήρι, με τον ίδιο τρόπο και παρατήρησε τι θα γίνει σε λίγο.

πηγή:https://ekfechanion.eu/yliko/dimotiko/dtaxi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου