Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Παγκόσμιος χάρτης

 



💥 Το σκούρο μπλε δείχνει ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγέθη των κρατών και το γαλάζιο δείχνει το πως φαίνονται στους παγκόσμιους χάρτες που συναντάμε συνήθως (που λέγονται "μερκατορικές προβολές", αλλά δεν είναι το μόνο είδος χάρτη!) - ΤΡΕΛΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΤΣΙ??👇 ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ :

🤔 Όπως έχουμε ξαναματαπεί, ο λόγος που συμβαίνει αυτό με τους χάρτες είναι πως η γη είναι περίπου σφαιρική και η αποτύπωση της επιφάνειας της σε επίπεδο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο χάρτη ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ χωρίς να υπάρχει κάποια παραμόρφωση.

🍊 Είναι σα να ξεφλουδιζεις ένα πορτοκάλι και να προσπαθείς να απλώσεις τη φλούδα με τρόπο που να βγει ενα τέλειο παραλληλόγραμμο. It ain't gonna happen!

👀 Υπάρχουν κι άλλα είδη προβολής εκτός από τη μερκατορικη και όλα "χάνουν" σε κατι - πχ η προβολή Gall-Peters ναι μεν δείχνει σωστά την αναλογία μεγεθών αλλά παραμορφώνει τα σχήματα. (Θα βάλω μια Gall Peters στα σχόλια!)

🗺️ Η μερκατορική προβολή απο την άλλη φαίνεται να καθιερώθηκε επειδή ήταν η πιο χρήσιμη στη ναυσιπλοΐα (προ gps) κι επέτρεπε να χαράζει κανείς ευθείες πορείες ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων, οπότε η παραμόρφωση των μεγεθών δεν ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα - εξάλλου τους χάρτες τους χρησιμοποιούσαν κυρίως για πλοήγηση κι όχι σύγκριση μεγεθών!

😕 Ομως λόγω αυτού έχουμε εντελώς λάθος αντίληψη των μεγεθών των κρατών και των ηπείρων. Δείτε για παράδειγμα πόσο μεγάλη ήπειρος είναι η Αφρική στον Gall-Peters χάρτη που θα βρείτε στα σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου